Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Bernt Rosengrens kvartett

22 januari, 2019 kl 18:30

250kr

Bernt Rosengrens kvartett med: ”B R plays standards, orginals, ballads & more”
Bernt Rosengren tenorsax/flöjt, Stefan Gustafson piano, Hans Backenroth kontrabas, Bengt Stark trummor 

Tenorsaxofonisten Bernt Rosengren, född 24 december 1937, var med på sin första skivinspelning 1957, då med gruppen Jazz Club 57. Sedan dess har han regelbundet kommit med egna skivor och även medverkat på ett stort antal under andras namn.
Under åren har Bernt belönats med sex Gyllene Skivor av Orkesterjournalens jury och läsare, mer än någon annan musiker. Under eget namn har han prisats förStockholm Dues” (1964). ”Improvisationer” (1969). ”Notes from Underground” (1974) och ”Im Flying” (2009). Kollektiva gruppen Summit Meeting ( med bl a Sture Nordin, Bernt och Nisse Sandström) vann 1991 med ”Full of Life” och 1999 delade Bernt ledarskapet med Arne Domnérus på ”Face to Face”.

Bernt Rosengren, saxofonist, kompositör, arrangör och 80 år ung på julafton, är på många sätt svensk jazzmusiks gudfader. Han har varit med i svängen, och stått på den absoluta toppen, i 60 år. Han kan sitt jobb utan och innan och har ändå hela tiden lyckats behålla nyfikenheten och spelglädjen. Idag har han kanske inte så mycket revolutionslusta kvar, men den har han ersatt med mognad, absolut säkerhet och en osviklig känsla för väsentligheter.
”Songs” är Bernt Rosengrens kvartetts fjärde album med det manskap som har omgivit honom de senaste tio åren. Stefan Gustafsson spelar piano, Hans Backenroth bas och Bengt Stark trummor. Och det märks att de fyra kan varandra utan och innan. Här är det således kvartettmusik som bjuds i begreppets allra mest absoluta och positiva bemärkelse. Alla får alltså säga sitt. Men all right, det är ändå Rosengren som är kapten på skutan och pekar ut riktningen.

Bernt Rosengren är tveklöst en av svensk och europeisk jazzmusiks allra största och mest väsentliga företrädare. Det har han varit i cirka 60 år vid det här laget! Många av oss lärde känna honom redan då han som 19-åring dök upp som medlem i legendariska Jazz Club 57. Och han håller fortfarande igång och bjuder idag på lika grandiost tenorsaxspel som någonsin tidigare. Att han fyller 80 i december tycks inte beröra honom nämnvärt. Av naturliga skäl är han förstås ingen äventyrlig revoltör längre utan mer en värdig, distingerad statsman – dock med nyfikenheten i behåll.

Bernt är primärt känd som en personlig och alltid lika hörvärd tenorist. Men han är dessutom en utsökt flöjtist, originell kompositör och en högst kunnig och begåvad arrangör. Och det är framförallt i den senare rollen han visar upp sig i det här albumet, vars innehåll spelades under ett par septemberkvällar 1983 på Jazzclub Fasching i Stockholm.

Medlemmar: Bernt Rosengren tenorsax/flöjt, Stefan Gustafson piano, Hans Backenroth kontrabas, Bengt Stark trummor

Detaljer

Datum:
22 januari, 2019
Tid:
18:30
Kostnad:
250kr
Evenemang Kategori:

Plats

Aneby konserthus
Konserthusgatan 15
Aneby,

Arrangör

Aneby Jazzklubb
E-post
info@anebyjazzklubb.com